Tidningen Ridsport

 1. Från och med måndag är det stopp för allt tävlande för dem som inte är yrkesverksamma ryttare. "Barn får inte tävla från den 1 mars. Det var tydliga besked när det gäller detta" säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.
 2. Peder Fredricson såg till att den svenska nationalsången spelades i Doha, Qatar, på fredagens eftermiddag. Detta efter att ha vunnit en 1,50-hoppning tillsammans med Hansson WL på det femstjärniga meetinget.
 3. RIDSPORT+ Michelle Hagman Hassink och hennes tävlingskamrat Chagall H går skilda vägar. Detta efter att valackens ägare har sålt honom till USA. "Han är min bästa kompis. Ibland är livet hårt," säger dressyrryttaren som är baserad i Holland och har ridit såväl Nations Cup som världscupkval med Chagall.
 4. RIDSPORT+ Patrik Kittel är en av två svenska dressyrryttare på plats i Doha för att rida femstjärnigt, men på torsdagskvällen - dagen före Grand Prix - kom beskedet att han strukit Well Done de la Roche på grund av misstänkt kontaminerat foder. Ridsport har pratat med Patrik som berättar vad som hänt.
 5. En kvinna förbjuds nu att djur. Detta efter att hon eldat på en bekants häst vintern 2019.
 6. Den tidigare Sverigestationerade hingsten Total Hope fortsätter skörda framgångar på dressyrbanorna.
 7. De femstjärniga tävlingarna i Doha är igång, och lockar flera av världens bästa hopp- och dressyrryttare. Torsdagen innebar uppvärmning för samtliga, och på hoppsidan såg två svenskar till att placera sig högt upp i listorna. Idag rids dressyrens Grand Prix, och för hoppryttarna väntar klasser upp till 1,55.
 8. I det sista avsnittet om förvänd galopp i serien Träna med Patrik fokuserar vi på rytmen. En bra övning som ger styrka för kommande piruettarbete.
 9. RIDSPORT+ Nyligen kom siffror från Agria som visar att diagnosen magsår har dubblerats under 2020. Frågan är om det är många fler hästar än tidigare som drabbats eller om det är fler som undersöks?
 10. 23-åriga Nathalie Wahlund är en av fem ryttare i årets U25-landslag, och med fuxen Cerano Gold har hon gjort en snabb klättring i klasserna - hela vägen till Grand Prix-debut. Efter fyra år i Storbritannien flyttar hon nu till ny bas i Luxemburg.
 11. RIDSPORT+ Det blir en ny rättegång i tvisten mellan en tränare och Svenska Ridsportförbundet. Svea hovrätt har nu meddelat prövningstillstånd.
 12. Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att de vill skärpa reglerna kring tävlingsidrott ytterligare, för att minska smittspridningen av covid-19 - bland annat vill man helt ta bort möjligheten att tävla under elitnivå.
 13. Flera hästar kom på onsdagskvällen lösa på Gotland, och tog sig upp på en väg. Strax efter att larmet om de lösa hästarna kommit kolliderade en buss med två av hästarna, som skadades så allvarligt att de tvingades avlivas.
 14. RIDSPORT+ Föl som är nyfikna har lättare att ta till sig nya uppgifter när de blir äldre - det visar en dansk studie av faktorerna bakom inlärning. Resultatet av denna studie är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson samlat på sig denna gång, hela listan hittar du här.
 15. En ridskola i Jämtland utsattes tidigare i veckan för ett större inbrott, där ett tiotal sadlar stals. Nu misstänker polisen att det rör sig om en liga som rör sig i trakten och varnar därför hästägare i närheten. Hör polisen berätta mer i en radiointervju.
 16. RIDSPORT+ Femtio hästar på tävlingsplatsen har eller har haft feber. "Just nu väntar vi på provsvar", säger elitryttaren Adrian Cronin. Han är kvar på plats i Valencia där dottern Linnea Åberg-Cronin varit framgångsrik innan tävlingarna stoppades. Kvar är även Erica Swartz med 16 hästar i karantän.
 17. Nu under vintern – och det ofrivilliga coronauppehållet för tävlingarna – finns extra mycket tid att lägga på träning. Ridsport passar därför på att bjuda på en favorit i repris: hoppserien med Pether Markne som publicerades i tidningen under 2016. Här hittar du de första nio avsnitten av tolv.
 18. RIDSPORT+ Trots pandemirestriktionerna har de ledande tyska avelsförbunden för ponnyer nu genomfört sina avelsvärderingar av hingstar ur årgång 2018. Framgångsrikaste fadershingst blev D-Power AT (e Dance Star AT) med fyra premiehingstar i sin första fölomgång.
 19. RIDSPORT+ Equiband är ett hjälpmedel för fysioterapeuter som arbetar med häst, men det har blivit allt vanligare att hästägare använder det som ett träningsredskap. Vi talar om om vikten av att passa in sitt equibande med Pernilla Stenfeldt, legitimerad sjukgymnast.
 20. Inom kort är det dags för dubbla världscupfinaler i Göteborg. Men det blir ett GHS som ingen tidigare varit med om. Under torsdagen släpps "pay per view-biljetterna" till den digitala hästfesten – som förutom toppklassig sport även bjuder på studiosnack och full tillgång till warm up-arenan.