Donna_Donky.jpg

Tidningen Ridsport

  1. Henrik von Eckermann, tvåfaldig regerande världscupmästare, brukar finnas på plats när säsongen drar igång i Oslo. Så var det inte i år - hör honom berätta mer om tankarna kring världscupen i en intervju med SVT Sport.
  2. RIDSPORT+ Bara 19 år gammal och dubbelnolla i UVM-terrängen på en egenutbildad häst. Sally Wittvången fick en del uppmärksamhet i Le Lion d’Angers. "Att jag var yngst var ingenting jag tänkte på. Jag var där för att tävla och göra det så bra som möjligt precis som alla andra," säger fälttävlansryttaren.
  3. Att ta farväl av en bästa vän kan vara och upplevas som en av de svåraste stunderna för en hästägare. Det är ett tungt men viktigt ansvar för alla djurägare att avlivningen sker på ett ansvarsfullt sätt och att det kan gå lugnt och värdigt till. Genom att förbereda dig och läsa på om olika alternativ, vet du när dagen är kommen, vilken avlivningsmetod som ska användas och hur du vill att din häst ska omhändertas efter utförd avlivning. Ett viktigt led i förberedelserna är också att förbereda för den ekonomiska delen vilket påminner oss om att även om dagen för avlivning är svår, kan vi genom rätt förberedelser ge vår häst ett värdigt och fridfullt farväl.
  4. Är du anställd inom hästnäringen, som exempelvis ridlärare eller hästskötare, samt är medlem i ett fackförbund? Då kan det vara bra att veta att Fastighetsanställdas Förbund nu tar över flera kollektivavtalsområden från fackförbundet Kommunal.
  5. RIDSPORT+ Vår hästhållning kan göra att hästen får magsår när ättiden är kort. Det finns också teorier om att magsår kan orsakas av stress, men magsår har även kunnat upptäckas hos hästar som lever i frihet.
  6. RIDSPORT+ Världscuppremiärens banbyggare Peter Lundström håller inte med om kritiken att banan i Oslo inte var hästvänlig. – Vi är inte nöjda med fyra nollor, men måttet på banan är inte hur många nollor det blir.
  7. RIDSPORT+ Det kommer att bli möjligt att bestraffa både kränkningar och brott mot hästvälfärd även om de inte sker på tävling eller tävlingsträning. Så ser förslaget ut som nu är på väg mot beslut inom Riksidrottsförbundet. – Det är en seger och ett erkännande för ridsporten. Det visar att det gör skillnad om vi driver på, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda.
  8. Håller de nyanserade rösterna på att tystna i debatten om hästvälfärd – överröstade av de aggressiva och högljudda? Det funderar Ridsports webbchef Lina Nydahl på, efter ett möte om trygghet på sociala medier.
  9. Tingsrätten dömde en 70-årig kvinna efter att hon misstänktes ha kört på en häst – men nu frias kvinnan i hovrätten. Detta eftersom det inte fanns några bevis för att hästen ska ha blivit påkörd.
  10. RIDSPORT+ Det finns flera olika orsaker till att hästen får kolik, och därmed också olika sätt att behandla koliken. Här listar vi de vanligaste problemen.
  11. Tre starter – tre vinster. Så såg resultatet ut för Ebba Danielsson och T-Gavoli Z i helgen.
  12. RIDSPORT+ Visst kan man rykta för att massera och knyta an till hästen, men jag har ännu inte sett en uppvärmd ryktborste. Vi testar en massagehandske med värmefunktion.
  13. RIDSPORT+ Det började med en tolfte plats efter dressyren. Sedan gick det bara uppåt och slutade med ett brons på unghäst-VM. "Jag sa redan i januari att jag skulle hit och vara topp-10. Det klarade vi med råge," säger fälttävlansryttaren Anna Freskgård efter framgången med 6-åriga Clawfinger.
  14. Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana slog till med en andra plats när det reds Grand Prix över 1,60-hinder på GCT-meetinget i Rabat på söndagen.
  15. RIDSPORT+ Många toppekipage rev bort sig i den tekniska världscuppremiärbanan signerad Peter Lundström - inklusive våra svenska hopp. Däremot klev en hel rad nya, unga stjärnor fram med fina ritter. Segern gick till Belgiens Gregory Wathelet.
  16. Shane Carey och Kajsa Björe är helgens vinnare i ATG Riders League som reds hos Billdals Ridklubb.
  17. RIDSPORT+ Han väljer yngre hingstar framför beprövade, släpper ut sina godkända unghingstar på bete och tycker om att debattera. Domaren, tränaren och uppfödaren Lasse Berglund vill föda upp storhoppande, korrekta hästar och vet att stona gör avkomman.
  18. Emma Emanuelsson fortsätter plocka placeringar på världscupmeetinget i Oslo. På lördagens kväll var hon på pallen i en 1,50-klass.
  19. Douglas Lindelöw lämnar det trestjärniga meetinget i danska Herning med flera fina resultat, bland annat två segrar.
  20. I eftermiddag är det dags för säsongens första världscuphoppning. Traditionsenligt är Oslo värd och flera svenska ekipage finns på plats. Här finns allt du behöver för att hänga med i klassen som Ridsport kommer att direktrapportera ifrån.