Tidningen Ridsport

 1. RIDSPORT+ Under flera år var Chacco-Blue ett av flaggskeppen i Paul Schockemöhles stall, så när hingsten hastigt kollapsade i stallet i Mühlen tidigt i juni 2012 var det ett svårt slag. Även i hoppaveln har han lämnat stort avtryck - nyligen toppade Chacco-Blue årsrankningen över världens bästa hopphingstar.
 2. Startfältet är nästan vassare än en VM-final, och prispengarna som delas ut enorma – drygt 11 miljoner euro. Det är dags för årets sista tävling i Global Champions Tour och Global Champions League med fyra svenskar på plats.
 3. Den 10-12 december är det dags för SWB:s tredje onlineauktion, där föl, unghästar och avelsston kommer att finnas till salu.
 4. Under fölens första veckor, när arbetet med att vänja dem vid grimma och att hanteras börjar, gäller det att inte glömma bort vilodagarna. Det menar forskare, som sett ett klart samband mellan föl som bits och antal vilodagar.
 5. Den amerikanske hopptränaren George Morris, som är avstängd efter att han anmälts för olämpligt sexuellt uppträdande mot minderårig, överklagade under hösten sin dom. Men nu har det nationella centret SafeSport sagt sitt - Morris fortsätter att vara avstängd på livstid.
 6. RIDSPORT+ Dagens hästar utsätts för mycket som kan få tarmarna i obalans: resor, foderbyten och läkemedel hör till det som kan orsaka stress och dålig mage. Probiotika, levande bakteriekulturer, kan hjälpa, men det är extremt viktigt hur det hanteras för att de goda bakterierna inte ska dö.
 7. När Sweden International Horse Show invigs om lite drygt en vecka bjuder torsdagskvällen på inomhusfälttävlan med några av världens bästa fälttävlansryttare. För första gången kommer britten Oliver Townend, etta på världsrankningen, till Sverige och Friends Arena.
 8. Distriktsveterinärerna försummar sitt huvuduppdrag och ägnar sig åt affärsverksamhet på helt andra områden. Den kritiken kommer från Evidensias vd i en debattartikel, och distriktsveterinärernas chef ger svar på tal.
 9. RIDSPORT+ Dressyr­hattens tid är förbi, i alla fall inom en snar framtid. Men det innebär inte att cylinderhatten är helt passé. Det finns ett bättre öde än hatthyllan.
 10. Det blev den svenska hovslagaren Uno Yxklinten som vann FEI:s solidaritetspris. Hans arbete med att utbilda hovslagare i Zambia fick flest röster.
 11. En värld av överväldigande rikedom och passion. Så beskriver dansk tv Andreas Helgstrands värld, som skildras i ett långt reportage.
 12. RIDSPORT+ Snart är det slut på ponnymätningar i samband med FEI-tävlingar. I stället ska särskilda FEI-mätningar arrangeras i varje land i början på året. Medlemmarna i FEI har också enats om hur hög en ponny får vara, trots att meningarna gått isär kring detta.
 13. Nu har åtal väckts mot den tonårsflicka som är misstänkt för att ha satt eld på ett täcke som låg på en häst i ett skolstall.
 14. RIDSPORT+ Då och då ser man fälttävlanshästar tävla internationellt med ett nosplåster, en ganska stor ”tejpbit” ovanför näsborrarna. Ger det verkligen någon effekt – och i så fall vilken?